1 Temmuz 2012

Ç@RŞI 30 Yaşında!

Türkiye'nin ve dünyanın önde gelen tribün efsanesi Ç@RŞI 30 yaşında. 
Bu güne kadar onları sosyal konularda gösterdikleri duyarlılıkla tanımıştık. Çocuk pornosuna ve fok balıklarının öldürülmesine karşı çıkmaktan tutun da kadın bedeninin istismar edilmesine kadar hemen her konuda olup bitene seyirci kalmayan bir duruş sergilediler. Çünkü onlar seyirci değil TARAFTARDI. Olan bitene de seyirci kalmaları imkansızdı. 
30 senelik serüvenleri içerisinde hiçbir zaman olağanüstü tribün kareografileri sergilemediler. Böyle şeyler yapmak zaten Ç@RŞI'nınn tribün anlayışında da yoktu. Onlarda tribün ahlakı ve duruşu denilen şey vardı. Sloganlar ve pankartlar üzerinden verdikleri mesajla; 4 metreye 2 bir parça bez üzerinden tek yürektiler. Verdikleri mesajla tüm gündemi bir anda değiştirebilmek dile kolay... Başardılar...
Her zaman en iyisi oldular...
Semt kavramı ve semtçiliğin ne olduğunu öğrettiler Türkiye'ye 80'lerde, 90'larda ve şimdilerde...
Şimdi sorarlar Ç@RŞI'nın lideri kimdir? Başkanı kimdir? Derneği nerdedir diye...
Yoktur ki... Eşyanın kanununa aykırı olan bir şeyin madde olarak önümüzde durması mümkün müdür ki?
Bu yüzden demiyorlar mı: Ç@RŞI BİR RUHTUR BEDENE İNDİRGENEMEZ! diye...
Her tribünde olduğu gibi Beşiktaş tribünlerinde de farklı taraftar grupları ve oluşumları mevcuttur. Ancak statta ve organizasyonlarda hepsi tek yürek olurlar. Ortak ve genel adları, taşıdıkları ruh aynıdır: Ç@RŞI.
Bu güne kadar yaptıkları hemen her beste diğer tribünlerde ya evrildi ya da indiregandi edildi... Ses çıkarmadılar. Anadolu tribünlerinin birçoğunda bugün hala Ç@RŞI besteleri söylenmektedir. 
Şimdiye kadar akıllarımıza kazınan birkaç pankarta göz atalım, hem hafızalarımızı tazeleyelim, hem de tribüncülüğü yaşatmaya çalışan "tüm tribün emekçilerine" şükranlarımızı sunalım...

Renkler farklı olsa da sevdalar aynı...

Fado.





































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder