6 Şubat 2013

Yenilmez Armada

Bir 'Yenilmez Armada'dır gidiyor.Özellikle son yıllarda hatta haftalarda Galatasaray taraftarlarının sahiplendiği  bu kavramın tarihçesine birlikte bakalım mı?





Adana Demirspor Sutopu Takımından bahsedeceğim.Ataları şehri 40 km doğuya ya da 40 km batıya kursa denizin tam merkezinde olacakları bu kentin çocukları 1938 yılında dönemin Belediye başkanı Turhan Cemal Beriker şehre büyük bir havuz yaptırmak için vali ile birlikte girişimde bulunur.






Adana'nın küçük kanalları,kanaletler ve çok can alan Seyhan Nehri'nde yüzme öğrenene gençler için artık modern bir havuz yapılmıştır.Çok değil dört yıl içerisinde muazzam sonuçlar alınır.Su topu takımının milli kadrosunu oluşturacak gençler bir bir yetişir ve efsane bir nesil oluşur.


***


Muharrem Gülergin önderliğinde oluşan takım kırılması güç bir rekora imza atmıştır.Tam on yedi yıl boyunca tek bir mağlubiyet almayan takım tam yirmi dokuz kez Türkiye Şampiyonu olmuştur.Yirmi iki yılda tek bir mağlubiyet alan takımın bu tek mağlubiyeti 6-5lik skorla olmuş,bu mağlubiyette havuzun arıza yapan pompası sonucu iki ay antrenmansız olmak etken olmuştur.



***

1973 yılına kadar faaliyet gösterilen branş maddi yetersizlikler nedeniyle aktivitesine son vermiştir.2011 yılında yaşanan gelişme ile Adana Demirspor bu branşta tekrar havuzlara dönmüş,lisanslar çıkarılmıştır.Yenilmez Armada tekrar aramızda!


***

Yenilmez Armada konusuna rahmetli başkan Bekir Çınar'ı yad edip O'nun ağzından anlatılan bir olayla devam edelim:
Yenilmez Armada havuza iniyor.Galatasaray Sutopu Takımı ile final müsabakası var.Maç oynandıkça Yenilmez Armada sayı farkını açıyor ve farklı skorla yine şampiyon oluyor.Rakip sutopunu bahane ediyor,topun hafif olduğundan,nizami kurallara uygun olmadığından yakınıyor.Hakemler henüz karar bile vermeden dönemin örnek sporcusu Muharrem Gülergin Galatasaray Sutopu Takımı'nın sutopunu alıyor ve havuza atıyor.Ağzından çıkan şu cümle aslında bizlere Yenilmez Armada'nın ne derece kendine güvendiğini gösteriyor: 'Geliyoruz,Yeni baştan oynayacağız!' Ve yeni baştan oynayıp yeniden kazanıyor,şampiyon oluyorlar.
Bu anekdot bugün yediden yetmişe bilinir Adana Demirspor tribünlerinde.Şimdi siz karar verin:Sahi Yenilmez Armada kim?


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder