5 Şubat 2013

Adana Demirspor

Adana Demirspor kulübü , silah altında bulunan askerlerin dışındaki gençleri savaş hazırlama amacıyla çıkartılan “Sivil Savunma Mükellefiyeti“ adı altındaki kanunla 1938 yılında DDY 6.İşletme Bölge Müdürlüğü bünyesi içerisinde kurulmuş,futbol takımı ise 1940 yılında oluşturulmuştur.




Adana Demirspor futbolun dışında yüzme, sutopu, bisiklet ve güreş dallarında faaliyet göstermiş,Erzincan’da depremden zarar gören felaketzedeler için yapılan turnuvaya katılmıştır.



İlerleyen yazılarda diğer branşlarına değineceğimiz Adana Demirspor'un futbol yönünü irdeleyelim.1940 yılında kurulan takım amblemini demir yolu simgesinden alır.Lacivert üzerine mavi renkten meydana gelen forma renginin tamamlayıcı üçüncü rengi ise beyazdır.






Maçlarını Adana 5 Ocak stadında oynayan Adana Demirspor, bu stadı şehrin diğer takımı ve ezeli rakibi Adanaspor ile paylaşmaktadır.14085 resmi kapasiteye sahip olan 5 Ocak stadı şehrin merkezinde olup tribünlerin tamamı koltukludur.



Uzanlar döneminde Adanaspor'a 49 yıllığına kiralanan stadyumda tribünlerin tamamı turuncu beyaz renklerle boyalı olup kapalı tribünde Adanaspor yazmakta,Adana Demirspor farklı statta oynamaya zorlanmaktaydı. Daha sonra önce tribünler yarı yarıya olacak şekilde mavi lacivert ve turuncu beyaz renklere ayrıldı. ,ardından  kapalı tribündeki Adanaspor yazısı silindi.Bugün her iki kulüp de bu stadyumdan yararlanmakta olup,bir iki yıl içerisinde yapılması beklenen stadyumu beklemektedirler.





Adana Demirspor Futbol Kulübü 72 yıllık mazisinde şu liglerde yer almıştır: 





Kulüp daha önce istasyon meydanında bulunan tesislerde ve binada konumlanırken 2009 yılından beri modern tekniklerle yapılan ve açılan Aytaç Durak tesislerinde yer almaktadır.



Başta Muharrem Gülergin gibi çok yönlü bir sporcu olmak üzere Kasap Burhan,Füze Selami,Haşimo(Haşim) gibi efsaneler yetiştiren Adana Demispor günümüzde en çok yetiştiriciliğini yapıp pek de bir faydasını görmediği Fatih Terim ve Hasan Şaş ile anılmaktadır.


Adana Demirspor lig tarihi içerisinde en kötü sezonunu 1998-1999 sezonunda yaşamış ve 16 Mayıs 1999 tarihinde Erol Ersoy'un yönettiği maçta Bakırköyspor'a 4-0 ile yenilerek tarihine ilk kez 3.lige düşmüştür.Tarihindeki kötü anılardan biri olan bu olaydan iki  yıl sonra 2000-2001 sezonunda takım Kahramanmaraşspor'un bir puan önünde şampiyon olmuş ve ikinci lige geri dönmüştür.



En başarılı sezonunda Süper Lig 7.si olan takım,Süper Lig'deki son maçını 1994-1995 sezonunda Altay'a Adana'da 4-1 kaybettiği maç ile oynamıştır.



Süper Lig 1994-95 sezonunda başkanlığı devrin Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, teknik direktörlük görevini ise Samet Aybaba üstlenmiştir. Süper Lig'e çok iyi başlayan, 5. hafta sonunda 4 büyüklerin ardından 5. sırada olan Adana Demirspor Kulübü, Süper Lig 1994-95 sezonu 5.haftasında sahasında oynadığı Adana Demirspor 3-2 Gaziantepspor maçında, 68. dakikada Gaziantepspor lehine verilen penaltı sabebiyle, teknik direktör Samet Aybaba'nın tahrikleri ile çıkan olaylar neticesinde 3 hafta tarafsız sahada oynama cezası almış ve çok kötü bir sezon geçirerek Süper Lig 1994-95 sezonunu 15 puanla son sırada tamamlayarak TFF 1. Lig'e düşmüştür. Süper Lig 1994-95 sezonundan sonra Adana Demirspor Kulübü Süper Lig'e yükselememiştir.



2011-2012 sezonunda Denizli'de oynana ekstra play offlarda takım,8 yılın ardından 1.lig'e dönmüş ve şu an 20 haftada topladığı 33 puanla şampiyonluğun güçlü adayları arasında gösterilemektedir.



Türkiye Kupasında Trabzonsporla final oynayan takım Şimşekler Grubu adı verilen taraftar grubuyla tanınır.Bir sonraki yazıda bu taraftar grubunu açıklayacağız.Keyifli günler dileğiyle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder