17 Şubat 2013

Depremin Bile Yıkamadığı Takım: Kocaelispor

Spor aşkıyla başlayan bir macera Türk futbolunun efsanesini doğurdu. Kocaelispor. 

1957 yılında bir araya gelen Baçspor yöneticileri İzmit Belediyesi'ne başvurarak şehrin tamamını kapsayacak bir şekilde spor kulüplerinin örgütlenmesini sağladılar. Bun da aynı zamanda kulübün de üyesi konumunda bulunan Başkan Osman Gencal'ın büyük katkısı olur. Kulübe sembolik bir rakamla 28 bin dönümlük arsayı tahsis eden belediye büyük bir futbol yatırımının da önünü açmış olur aynı zamanda. Kulüp arsayı satar ve buradan gelen gelir ile Baç semtinde başka bir araziyi satın alır. Hemen inşaat ve yatırımlarına başlayan kulüp güzel bir bina ve tesise sahip olur.

1964 yılına gelindiğinde kulüp 2.lige katılarak profesyonel olmayı düşler ancak dönemin futbol mevzuatı gereği, 2. ligde yer alacak bir takımın en az üç takımın birleşmesi ile kurulması gerektiği yönündedir. Aynı zamanda yeterli tesisin olması da başlıca şartlar arasındadır. Bunun üzerine ilin üç farklı spor kulübü olan Başspor, İzmit Gençlik ve Doğanspor bir araya gelerek birleşirler. Üç kulübün yöneticileri de tüm konularda anlaşma sağlayarak yeşil - siyah renklerde mutabakata varırlar. Ortak kongre yapılır ve yönetim kurulu seçilir.

Kocaeli artık profesyonel bir kulüp olmuştur. Futbol takımı 1979-80 yıllarında Türkiye 2. Lig Şampiyonu olur. Bir sezonda 83 puan toplarlar ve aynı zamanda kırılması güç bir rekora imza atarlar: lig ikincisi Zeytinburnuspor'a atılan fark 23 puandır.

Türkiye birinci ligindeki en büyük başarısı ise ligin ilk yarısını lider kapattığı 1992-93 sezonunda aldığı dördüncülüktür. Aynı sezon yine Kocaelispor Türkiye'yi Inter Toto kupasında temsil etmiştir. 1995-96 sezonunda Türkiye birinci ligini beşinci bitirerek ülkemizi yine Inter Toto kupasında temsil ederek istikrarlı bir görüntü çizer.

Kocaelispor normal şartlarda 1986-87 sezonunda sondan 4.olarak küme düştüyse de Bursaspor'la birlikte Danıştay kararıyla 1.lige geri dönmüştür. Fakat 1987-88 sezonunda sondan üçüncü ve 2002-03 sezonunda sonuncu olarak tekrar ikinci lige düşmüştür. 2007-08 sezonunda BA 1. Lig Şampiyonu olan Kocaelispor beş yıl aradan sonra tekrar 1. Lig'e geri dönmüştür. 2009-10 sezonu takımın tekrar ikinci lige düşmesi maalesef engellenememiştir. 2010-11 sezonunda FIFA tarafından eski futbolcu borçları nedeniyle 6 puanı silinen ve ligin 3 haftası mağlup olarak başlayan takım aynı sezon ligin 20. haftasına kadar mağlubiyet yüzü görmemiş ve -6 puan cezaya rağmen 30 puanla kendini 11. sırada bulmuştur. Tecrübeli birkaç futbolcu dışında kadrosunun tamamını altyapıdan kuran Kocaelispor 2011-12 sezonunda tarihinde ilk kez 2.ligden 3.lige düşmüştür.

1996-97 ve 2001-02 sezonlarında Türkiye Kupası'nı alarak tarihinin en büyük başarılarını elde eden Kocaelispor 1997-98 sezonunda Türkiye'yi Avrupa Kupa Galipleri Kupası'nda temsil eder. 1988-99 ve 1999-00 sezonlarında aldığı dereceler ile Türkiye'yi Inter Toto Kupası'nda temsil eder. 1976-1977 sezonunda Genç Takımı Türkiye 2.si olur. 1995-96 sezonunda ise genç takımlar bazında Türkiye Şampiyonlar Şampiyonu olmuştur.

Kulüp şuanda 3. lig 3. grupta yer almaktadır.

1.ligde yer aldığı sırada 3 büyüklere kök söktüren Kocaelispor bugün zor günler geçirmekte ve bir Türk futbol efsanesi endüstriyelleşen futbola karşı direnmektedir. Ekonomik açıdan çok ağır şartlar altında var olma mücadelesi vermektedir. Bir zamanlar adını duyduğumuzda kalp ritimlerimizi değiştiren bu kulübe bugün sahip çıkmak yalnız Kocaelisporluların görevi değil tüm futbolseverlerin ortak sorumluluğudur. Almanya'da 2.ligde yer alan bir kulübün maçına bugün 74.000 seyirci geliyorsa bu sayıyı yalnızca o kulübün taraftarına endekslemek doğru değildir. Bu rakam tüm futbolseverlerin futbola ve ülkesinin kulüplerine verdiği desteğin en önemli kanıtıdır.



Kulübün en önemli taraftar oluşumu olan "Hodrimeydan" gurubu buna dur demek için geçenlerde bir araya gelerek önemli bir gösteriye imza attı. Tribünleri İzmit sokaklarına taşıyarak önemli bir duruş sergiledi. Herkesin durup seyrettiği bir zamanda durup zamana karşı "Biz Burdayız", "İzmit Uyuma Takımına Sahip Çık" mesajı veren gurup geniş çaplı bir organizasyon yaptı.



Biz de RAB10A ailesi olarak Türk futboluna verdiğimiz önemin bir kanıtı olarak bu duruşa sessiz kalamadık ve tüm Kocaelispor camiasına biraz geç kalmış olsak da bir nebze destek olarak adına bu yazıyı  kaleme alma ihtiyacı duyduk. 


Depremin bile yıkamadığı takım Kocaelispor, Sen Çok Yaşa!




Fado.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder