16 Şubat 2013

Konu Sadece Futbolsa - İşte Giuseppe Meazza

Bugün birçok yıldız futbolcunun ayağında kendi ismine özgü tasarlanmış özel yapım kramponlar; ya da yıldız futbolculara, özellikle kendi markalarına ait kramponlar giysinler diye sıraya dizilmiş ünlü markaları görmekteyiz. Peki ya hiç düşündünüz mü bu iş kiminle başladı? Kişiye özel sponsorluk uygulaması olan ilk futbolcu kimdi? Maçın başlamasına henüz dakikalar kala stada ancak gelebilen ve geç geldiği için hocasından bırakın fırçayı yemeği sert bir bakış dahi görmeyen ilk futbolcu kimdi? Kendine has bir yıldız olan, ilk kez yıldız futbolcu diye anılan kimdi? Ezeli rakibine transfer olarak problem yaratmayan tek futbolcu kimdi?


Giuseppe Meazza.

Meazza, 1910 Ağustosunun 23. gününde Milano'da dünyaya gelir. Oyun oynamayı ve arkadaşları ile özellikle futbol oynamayı çok seven Meazza 13 yaşına geldiğinde AC Milan'da futbol oynamak ister. Ancak kulüp onu çok zayıf ve çelimsiz olduğu gerekçesi ile takıma almak istemez. Çaresiz Meazza evine, futbol oynarken eskittiği kaldırımlarına geri döner. Ve macera burada başlar, söylentiye göre yine sokakta futbol oynadığı bir gün İnter Milan'ın hocası onu tesadüfen seyreder ve oldukça beğenir, ancak o da küçük Giuseppe'yi zayıf bulur. Fakat onu geri yollamaz ve sağlıklı beslenmesi için bir program hazırlar ve gerekli koşulların oluşturulması için gereken özeni gösterir. Et ağırlıklı bir beslenme programının ardından gücüne kavuşan Meazza İnter Milan'la anlaşma imzalar ve futbol kariyeri başlar...

İnter'deki ilk yıllarını defans hattında bir nefer olarak geçiren Giuseppe, daha sonra yardımcı antrenör tarafından forvete çekilir ve bu mevkide oynadığı ilk maçı takımı (İnter)  6-2 (Volta Di Como) kazanırken; o da iki gol kaydeder.

1927-1928 sezonu onun için profesyonel imza demektir. Bu imza ile birlikte futbol kariyerinin artık resmen başladığını görülür. Aynı sezon 33 maçta forma giyme şansı bulur. İnter'in sahadan farklı galibiyetle ayrıldığı birçok karşılaşmada dört-beş golü mutlaka vardır... Sezon boyunca 11 şutu ağlarla buluşsa da İnter o yıl ligi yedinci bitirir. Ancak buna rağmen seneye kurulacak Seri A'ya katılmaya hak kazanırlar. ( 18 yaşındayken çıktığı birkaç karşılaşmadan: İnter 9-1 Pistoiese; İnter 9-0 Verona ve bu maçlarda beşer golü bulunmaktadır.)

1929-1930 İtalya'da Seri A'nın ilk sezonudur. İnter'deki ilk şampiyonluğun sevincini de aynı sene tadacaktır Giuseppe. 29 maçta 38 gol atarak bir de gol kralı olur... Profesyonel ligin ilk şampiyonluğu böylece gelir.

27 Nisan 1930 tarihinde İnter ile Roma tarihinde ilk kez karşı karşıya gelir ve İnter, Giuseppe'nin üçü üç dakika içinde olmak koşuluyla Rama'yı 6-0 yener. Aynı yıl Mitropa Kupası'nda da 7 gol ile gol kralı olur.

1940 yılına kadar aralıksız oynadığı kulüpte ikinci şampiyonluğu ise 1937-38 sezonunda görmüştür.

1935-36'da 25; 1937-38 sezonunda 20 gol ile gol kralı olmuştur. Giuseppe'nin İnter'de efsane olduğu bir dönemde ilginç bir olay gerçekleşir. Juventus'un kalecisi Giampiero Combi ile bir iddiaya girer. İddaya göre Meazza dahil hiçkimsenin kendisini çalımlayarak gol atamayacağını söyler. Meazza bu iddiayı kabul eder. Ayrıca bir iddiaya daha girerler. Meazza İtalya ulusal takımı antrenmanlarında Combi'ye vole ile gol atmıştır. Ancak Combi Meazza'nın böyle bir golü resmi maçta atamayacağı savını ortaya atmıştır.

Tarih 25 Mayıs 1933, yer Milano. İnter-Juventus karşı karşıya gelir. Giuseppe kaleci Combi'ye karşı ilk golünü vole ile kaydederken; ikincisini de birkaç defans oyuncusunu çalımladıktan sonra kaleciyi de yatırarak kaydeder. Kaleci Combi ayağa kalkar ve arkadaşını tebrik eder. Ancak Giuseppe'nin yetenekleri bunlarla sınırlı da değildir. Misal alkol ve kadın düşkünlüğü de diğer yetenekleri arasındadır. 1937-38 sezonunda Juventus'u konuk ettikleri maçta Meazza maçın başlamasına dakikalar kala dahi statta görülememiştir. Bir masör ve antrenörü Meazza'yı bulması için gönderen teknikdirektör maalesef onu yatakta uyurken bulmuştur. Stada girdiği girdiği gibi 9 numaralı formasını giyen ve sahaya çıkan Meazza, Juventus'a karşı iki gol birden bulur ve sahadan 2-1 galip ayrılırlar.

1939
1938-39 sezonu Giuseppe için pek de iç açıcı değildir... Yaşadığı sakatlık neticesinde verimsiz bir sezon geçirir. Toplamda bir sezonu bir maçta attığı gol sayısını geçmeyen 4 golle bitirir. 1939-1940 sezonunu ise resmi hiçbir maçta oynayamaz ancak İnter o sene de şampiyon olur. 1939 Coppa Italia'yı da kazanırlar.

Seri A tarihinin en çok gol atan üç futbolcusundan biri olmayı başarmış ve tarihe geçmiştir. Attığı 216 gol bulunmaktayken, 1944 yılında resmi olmayan ligde Milano derbisinde 13 gol atmayı başarmış ve Shevchenko'dan sonra en çok gol atan ikinci futbolcu olmuştur.

Geçirdiği sakatlık nedeniyle 1940 yılında artık İnter'de fora şansı bulamayan Meazza Milan'a transfer olur. Bu tarihi bir olaydır. İnter-Milan arasındaki ilk futbolcu transferi olur. Aynı sezon soyunma odasında ağlayarak da olsa İnter'e karşı bir gol bulur ve Milan'ı yenilgiden kurtarır, maç 2-2 biter. 23 maçta 3 gol kaydeder.

1942-43 sezonunda Meazza'nın yeni takımı Juventus olur. Artık kilolu ve ağır bir görüntü sergileyen Meazza eski günlerinde değildir. 1943-44 sezonuna gelindiğinde ise 2.Dünya Savaşı sebebiyle lig iptal edilir. Giuseppe Juventus'tan ayrılır. 1945-46 sezonunda ise Atalanta formasını giyen Meazza 1946'da son kez İnter'e ayuncu-hoca olarak geri döner ve takımını o yıl düşmekten kurtararak ligi 10. sırada bitirmesini sağlar, ayrıca sezonda 2 de gol bulur.

Giuseppe'nin kulüp kariyeri bu şekilde son bulur. Milli takım kariyerine burada hiç değinmiyorum  bile ancak şunu belirtmekte yarar var: 1938 yılında kaptanlık pazubandı taşıyarak İtalya'yı dünya kupası şampiyonu yapar. Ayrıca bir sonraki dünya kupasını da kaldırarak arka arkaya iki kere dünya kupası sahibi olan ilk futbolculardan olur.

Meazza'nın milli takım kariyerinde attığı toplam 33 gol ile 29 Eylül 1970'e kadar en çok gol atan futbolcu ünvanını korur. Ancak bu rekor o sene Luigi Riva tarafından kırılır. Fakat Meazza en uzun süre krallık ünvanını koruyan futbolcu olarak yine de tarihe geçer. Ancak 21 Ocak 2012'ye kadar bu rekor kırılmazsa Riva yeni bir rekoru daha eline geçirecektir ve öyle de olur. Riva'nın rekoru ele geçirmesinden sonra konu hakkında görüşleri alınan Meazza şöyle der: "benim attığım goller daha değerlidir."

Futbol hayatının sonrasında bir dönem antrenörlük de yapan futbolcunun çalıştırdığı kulüpler sırasıyla;

1946 - Atalanta
1946-1948 - Milan
1948-1949 - Beşiktaş JK
1949-1951 - Pro Patria
1951-1953 - İtalya
1955-1956 - İnter
1957-           İnter
1949 sezonunda ilk kez başka bir ülkede görev yapan Meazza ülkemizde Beşiktaş'ın başına geçer. 5 ay gibi kısa bir süre çalıştırmasına rağmen kulübün efsane oyuncularından Şükrü Gülesin'in Lazio'ya; Bülent Aziz Esel'in SPAL takımlarına transferlerini sağladı. Giuseppe'li Beşiktaş o yıl sonuna kadar şampiyonluk iddialarını korusa da GS'nin 2 puan ardından gelerek, ikincilikle yetinmek zorunda kaldı.

Bugün İnter Milan'ın kulladığı resmi stadının ismi Giuseppe Meazza'dır.



Fado.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder