17 Nisan 2011

"Abdal Ata Binince Bey Oldum Sanır, Şalgam Aşa Girince Yağ Oldum Sanır"

Tam bir sezondur neredeyse izlemediğim maç, takip etmediğim spor yorumcusu kalmadı. Ntvspor'un Rıdvan Dilmen'inden, TRT'nin Ömer Üründül'üne, Lig Tv'nin Melih Gümüşbıçak'ından, Birinci lig maç yorumcularına kadar...Ntvspor'u tenzih ederekten sazı elime alıyorum...

Hemen en yakından örnekle başlayalım; ne zaman Lig Tv'de maç izlesem, daha doğrusu izlemeye çalışsam iki tane kendini Tv yorumcusu sanan ancak asıl görevleri maç anlatmak olan spikerin saçma sapan yorumlarına şahit oluyorum. Fenerbahçe - Gaziantepspor maçı, Emre Belözoğlu topu ayağına almış orta sahada topu sürerek ilerliyor sağda Niang kaçıyor solda Caner... Emre kafasını kaldırıyor, ve tercihini yapıyor sola Caner'e atıyor ve hemen ceza sahasına giriyor arkasından Niang'ın ön direğe koşusu, Caner ortayı yapıyor top Niang'ı ve Alex'i geçerek korner direğinin yanından auta gidiyor...Durun bi dakika o da ne? Spikerlerden biri hemen söze giriyor "belki sağa Niang'a oynasa gol için Fenerbahçe daha etkili olabilirdi..."haydaa, nerden çıktı şimdi? Bakın günümüz futbol anlayışında teknik adamlar bile takımın ne tarz bir taktik anlayış içinde oynayacağını belirledikten sonra, oyuncunun bireysel tercihlerine saha içinde karışamaz, karışmaz. Durun bir dakika, açımızı değiştirelim ve taraftar olalım...

Fenerbahçeli olduğumuzu düşünelim, şimdi bizim tam gole ihtiyacımız olduğu dakikalarda umutlanıp maça bağlandığımız dakikalarda bunun gibi yüzlerce kez gereksiz yorumlarla benim heyecanımı örselemeye ne hakkın var? Ben sana bunun için mi para ödüyorum?

Hop, açımızı değiştirelim, Gaziantepsporlu olalım, sen spikersen maçı en heyecanlı şekilde anlatırsın, senin en basit anlamda olayın budur... Sen Fenerbahçeli misin ki, Fernerbahçe'nin gol yollarından etkili olamadığı zamanlarda keşke şöyle oynasaydı diyorsun? Ben Gaziantepsporlu olarak sana bu yüzden mi para ödüyorum?

Hop açımızı değiştirelim normal sıradan bir futbolsever olarak maçı izliyoruz ben senin o kadar gereksiz insanın heyecanını ve umudunu örseleyen, sesini duymak zorunda mıyım?

E sen kimseyi memnun edemezken, Beşiktaş maçında Çarşı'yı, Galatasaray maçında UltrAslan'ı, Fenerbahçe maçında Genç Fenerbahçeliler'i ve diğer tribün emekçilerini her maç ayar ettikten sonra, bulunmaz hint kumaşımısınız kardeşim? Biz size katlanmak zorunda mıyız?

Hayır, kocaman bir HAYIR!

Yeter be kardeşim bıktık artık! Hangi tribün forumuna girerseniz girin bakın, ilk başlık "Yeter artık Lig Tv".

Desem ki Türkiye'de örnek alacakları adam yok anlayacağım, bir şeyler yapmaya çalışıyorsunuz diyeceğim ama, durum öyle de değil... Gültekin Onay, Ertem Şener, Ercan Taner, Ersin Düzen gibi Rıdvan hoca gibi bir sürü futbol yorumcusu/spikeri örneği varken, sizin yaptığınız iş, iş değil...

Dedik ya, "Abdal Ata Binince Bey Oldum Sanır, Şalgam Aşa Girince Yağ Oldum Sanır", anlamı: görgüsüz kimse, haketmediği yerlere tesadüfen ulaşırsa, layık olmadığı bir imkana kavuşursa, böbürlenir(örn:Çarşı-M.Gümüşbıçak arasında yaşananlar). Makam ve mevki şımartır, hatalarınızı görmenize engel olur.

Ya yeni sezonda işinizi yaparsınız ya da gelir bizden dekoderleri iade alırsınız, ona göre...

Bakın zor bir şey istemiyoruz, sadece ağız tadıyla futbol maçı seyretmek, takımımızın spikerlerce eleştirildiğini-lüzümsuzca, ki onların işi eleştirmek değil- duymadan sadece etkili, akıcı ve zevkli futbol anlatmanızı istiyoruz!

Size yukarıda verdiğim örnek o kadar basit ve yüzeysel bir örnek ki, diğerlerini söylemeye dilim varmadı, çünkü bu sefer de yazımın yayın akışı başka şekilde gelişecekti... Şimdilik taraftar ve bir futbolsever olarak beyefendiliğimi koruyorum, bakalım ilerleyen günlerde neler olacak?

TRT ve Ömer Üründül sizi de unutmadık, koskoca dünya Kupası'nı mahvettiniz, sesimiz çıkmadı. Sükunetimiz asaletimizdendir, bilesiniz...


Fado.

1 yorum:

  1. Eline, kalemine sağlık üstüne fazla birşey söylenmez artık...

    YanıtlaSil